Toegang
Laten we beginnen met het maken van een account op WikiDelft. Zodra u deze heeft kunt u beginnen met het schrijven en bewerken van artikelen en het uploaden van bestanden. U kunt allereerst lezen hoe u een account kunt aanmaken en vervolgens hoe u zich kunt aanmelden en ook weer afmelden. Daarna kunt u lezen hoe u uw account kunt verwijderen.

Registreren
Bovenin de rechterhoek staat een link met 'aanmelden', als u hierop klikt komt u op een nieuwe pagina terecht waarop u kunt klikken in het blauwe veld 'Word lid van WikiDelft'. Vervolgens kunt u een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen. Nadat u alle gegevens hebt ingevuld kunt u op 'registreren' klikken. Gefeliciteerd! U bent nu geregistreerd en ook meteen aangemeld. U kunt meteen beginnen met het schrijven en bewerken van artikelen. (Zie hoofdstuk 2.)

Optioneel
U kunt nu uw voorkeuren aanpassen. De eerste tab is 'Gebruikersprofiel', hier kunt u een handtekening instellen (aanbevolen) en uw geslacht invullen. Onderaan kunt u uw voorkeuren instellen wat betreft het gebruik van uw e-mailadres. De overige tabs zijn niet noodzakelijk om in te vullen, maar u kunt dit nu of later doen. Als u alles hebt ingevuld klikt u op 'Opslaan'. U krijgt dan een melding dat uw voorkeuren zijn opgeslagen.

Als u later uw voorkeuren (alsnog) wilt veranderen of wilt terugzetten naar de beginwaarden kunt u, als u ingelogd bent, rechts bovenin op 'Voorkeuren' klikken. Om de voorkeuren naar de beginwaarden terug te zetten kunt u onderaan op 'Voorkeuren herstellen' klikken.

Aanmelden/afmelden
Zodra u zich geregistreerd hebt, bent u meteen aangemeld. Om u aan te melden bij een nieuwe sessie klikt u bovenin rechts op 'Aanmelden'. U kunt hier uw gebruikersnaam en wachtwoord invoeren en vervolgens op 'Aanmelden' klikken. U kunt er ook voor kiezen om het hokje 'Aanmeldgegevens onthouden' aan te vinken, dan hoeft u niet iedere keer uw gegevens in te vullen. (Dit wordt afgeraden bij een openbare computer of een computer die door meerdere personen gebruikt wordt!)

U komt op de hoofdpagina terecht en u kunt beginnen met zoeken, maken en bewerken van artikelen.

Om u na het schrijven en bewerken weer af te melden klikt u rechts bovenin op 'Afmelden', u krijgt dan een melding dat u zich heeft afgemeld.

Account verwijderen
Als u geen account meer wilt op WikiDelft, kan deze natuurlijk verwijderd worden. U hoeft hiervoor alleen maar een bericht te sturen naar de redactie en zij verwijderen uw account voor u.

Beginnen
U heeft nu een account op WikiDelft en u bent ingelogd. Er zal u nu worden uitgelegd hoe u artikelen kunt vinden en alle categorieën kunt bekijken. En natuurlijk het belangrijkste, hoe u een artikel aanmaakt of bewerkt en hoe u bestanden kunt uploaden.

Artikelen zoeken
U hoeft geen account te hebben om artikelen te bekijken. Op de hoofdpagina vindt u een zoekbalk, daar kunt u een zoekopdracht invullen en vervolgens klikt u op 'Zoeken'. Om u te helpen met het zoeken:

Na een zoekopdracht te hebben ingevoerd krijgt u in de resultaten twee lijsten te zien. De linkerkolom bevat de artikelen die de gezochte woorden in de titel hebben en de rechterkolom bevat objecten uit de collectie de Delftse instellingen die betrekking hebben tot de zoekopdracht.
Als u een aantal woorden invoert, zult u alle pagina's krijgen die al die woorden bevatten.
De zoekmachine is niet hoofdlettergevoelig.
Het zoeken is ongevoelig voor diakritische tekens, zoals é, è, ê, ï en ç. Bijvoorbeeld: zoeken op 'financien' levert ook de artikelen met 'financiën'.
Het leeg laten van de zoekbalk en klikken op 'Zoeken' geeft alle resultaten.
Als u een geregistreerde gebruiker bent, kunt u de vorm van de zoekresultaten in uw voorkeuren aanpassen. (Rechtsboven 'Mijn voorkeuren' en dan 'Zoekresultaten'.) De keuzes zijn:
Het aantal resultaten per pagina.
Het aantal regels per resultaat.
Als u een artikel hebt gevonden, ziet u (in de meeste gevallen) in de rechterkolom allerlei afbeeldingen. Dit zijn objecten uit de collectie van Delftse kinstellingen (musea, archief, archeologie) die gerelateerd zijn met het artikel. U kunt hierop klikken om ze groter te zien en de informatie te lezen die erbij staat.
Een nieuw artikel aanmaken
Om een artikel aan te maken kunt u bovenaan de pagina op 'Bijdrage toevoegen klikken. U kunt dan een categorie uitkiezen waarbinnen uw artikel valt. Vervolgens kunt u de titel van het artikel invullen. Klik dan op 'Maak artikel'. Bovenaan de pagina staat 'Deze pagina bestaat niet. Typ in het onderstaande veld om de pagina aan te maken.' En in het bewerkingsveld ziet u deze tekst staan: 'Hier kunt u de tekst ingeven'. U kunt hier uw tekst plaatsen. Vergeet niet dat de codemoet blijven staan, anders valt uw tekst buiten deze categorie.

Als u de tekst af heeft kunt u op 'Bewerking ter controle' klikken. U ziet dan hoe de pagina eruit ziet als u deze opslaat. Dit voorkomt fouten. Als de pagina helemaal klopt klikt u op 'Pagina opslaan'. U heeft nu uw eerste artikel gemaakt! Later in deze handleiding wordt u uitgelegd hoe u uw artikel kunt opmaken en bestanden kunt invoegen.

Een artikel aanpassen
U heeft een interessant artikel gezien en u weet meer over dit onderwerp. Om uw informatie toe te voegen klikt u op 'Bewerken', dit staat op de tweede regel middenboven. Op dat moment opent zich het bewerkingsveld en kunt u tekst toevoegen of de huidige tekst aanpassen. Net als bij het maken van een artikel kunt u eerst op 'Bewerking ter controle' klikken om te kijken of de tekst klopt, en vervolgens op 'Pagina opslaan'.

Om de titel van een artikel te veranderen klikt u rechtsboven op 'Hernoemen'. Er verschijnt een veld met informatie en waarschuwingen over het veranderen van een titel. Als u zeker weet dat u de titel wilt hernoemen kunt u onderaan de nieuwe paginanaam invullen. Vervolgens klikt u op 'Pagina hernoemen'. Optioneel: U kunt de reden van het veranderen plaatsen bij 'Reden', zodat andere gebruikers weten waarom de titel is veranderd. Daarnaast kunt u 'Deze pagina volgen' aanvinken, dit betekent dat u een e-mail krijgt zodra er iets aan de pagina veranderd wordt. Natuurlijk moet u daarna op 'Pagina hernoemen' klikken.

Bestanden uploaden
U kunt in uw artikel een afbeelding of ander bestand plaatsen (mits deze relevant is voor het artikel natuurlijk). U kunt afbeeldingen en bestanden uploaden via 'Bestand uploaden' onderin het scherm. De resolutie die verwacht wordt voor afbeeldingen is 1024x1024 en 200dpi en het bestand mag maximaal 2MB zijn. Wat afbeeldingen, audio, video en andere media betreft vallen de gebruikers van WikiDelft onder de regelgeving van Creative Commons. Dit houdt in dat de maker de rechten vrij geeft onder bepaalde voorwaarden. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op Creative Commons.

Als u zeker weet dat het document aan de voorwaarden voldoet kunt u bij oorspronkelijke bestandsnaam op 'Bladeren' klikken, u kunt dan het bestand in uw documenten zoeken. Bij 'Opslaan als' kunt u het bestand een nieuwe naam geven (vergeet niet het bestandstype erachter te zetten, bijvoorbeeld .jpg). Daarna klikt u op 'Bestand uploaden'.

Optioneel
U kunt een samenvatting van het bestand toevoegen en u kunt 'Dit bestand volgen' en 'Alle waarschuwingen negeren' aanvinken. Doe dit dan voordat u op 'Bestand uploaden klikt'.

Opmaak en vormgeving
U heeft uw tekst af, nu de opmaak nog. In dit hoofdstuk wordt de meestgebruikte opmaak behandeld. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe u een bepaald bestand in een artikel moet plaatsen.


Klik op de afbeelding om te vergroten
Een tekst opmaken
Voor het opmaken van een tekst zijn een aantal standaard codes. Deze zijn hetzelfde in gebruik als die van Wikipedia. Ze staan in de afbeelding hiernaast, als u het wilt lezen kunt u op de afbeelding klikken.

Afbeeldingen in een artikel toevoegen
Er is al eerder uitgelegd hoe een bestand kunt uploaden. U kunt na het uploaden terug naar uw artikel, daar kunt u een code invoeren. Deze staan hier, voor afbeeldingen gebruikt u de tweede. Vervolgens klikt u op 'Pagina opslaan'. 'Left' kunt u natuurlijk altijd veranderen voor 'right' en 200xp staat voor de grootte, die u ook kunt aanpassen.

Tabellen invoegen
Het invoegen van tabellen is sterk vereenvoudigd door de online hulp van deze tabelgenerator.

Als u geen tekst onder de afbeelding wilt plaatsen gebruikt u dezelfde code, maar haalt u achteraan het stukje 'alternatieve tekst' weg.

Filmpjes uploaden
Om een filmpje in uw artikel toe te voegen moet u eerst een Youtube-account hebben. U kunt deze aanmaken door naar Youtube te gaan. Rechtsboven kunt u klikken op 'Account aanmaken'. Hier kunt u uw gebruikersnaam, locatie, geboortedatum en geslacht invullen. Vervolgens klikt u onderaan op 'Ik ga akkoord'. U kunt dan uw e-mailadres en wachtwoord invoeren, heeft u dit gedaan dan klikt u op 'Nieuw account maken en voltooien'. Er is nu een e-mail naar uw e-mailadres gestuurd. In deze e-mail staat een internetlink waarmee u uw account kunt verifiëren. Als u hierop klikt komt u uit op de hoofdpagina van Youtube en bent u ook gelijk aangemeld.

Ook wat filmpjes betreft vallen de gebruikers van WikiDelft onder de regelgeving van Creative Commons. Dit houdt in dat de maker de rechten vrij geeft onder bepaalde voorwaarden. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op Creative Commons.

Hoe u een filmpje uploadt kunt u hier lezen . Uw filmpje staat nu op Youtube en u wilt deze in een artikel plaatsen op de VerhalenWiki. Dit doet u door deze vorm in uw artikel te plaatsen:

{{ # ev: youtube | weTMlx98pcg | Tekst onder het filmpje | left }}

'weTMlx98pcg' vervangt u door uw eigen code, deze code vindt u in de internetlink als u uw filmpje bekijkt. Voorbeeld: Dit is de link van een filmpje over Delft.

http://www.youtube.com/watch?v=9F1Vjnp4pLw&feature=related

De code die u toevoegt in de vorm is in dit geval '9F1Vjnp4pLw'. De vorm wordt dan dus {{ # ev: youtube| 9F1Vjnp4pLw | Promotiefilm Delft | left }}. Natuurlijk kunt u 'left' veranderen in 'right'.

Uitleg overige functies
In dit hoofdstuk worden de overige functies besproken. Met deze functies worden de kopjes in de linkerkolom bedoeld.

Functie 'Willekeurige pagina'
Als u deze functie gebruikt wordt er een willekeurige pagina uit WikiDelft getoond. Dit kan variëren van een straat tot een artikel over de Spoorzone.

Functie 'Verwijzingen naar deze pagina'
Met deze functie worden alle pagina's bedoeld waarin gelinkt wordt naar de pagina waarop u zicht bevindt. Stel dat u zich op de pagina 'Hugo de Groot' vindt en u klikt op 'Verwijzingen naar deze pagina', dan krijgt u een lijstje met artikelen waarin gelinkt wordt naar Hugo de Groot. Bijvoorbeeld de Hugo de Grootstraat.

Functie 'Verwante wijzigingen'
Verwante wijzigingen geeft de laatste bewerkingen weer die op de pagina waarop u zich bevond zijn gedaan.

Functie 'Speciale pagina's'
Bij speciale pagina's vindt u een pagina met allerlei statistieken. U kunt hier bijvoorbeeld zien wat de meest bekeken pagina's zijn, logboeken inkijken en onderhoudsrapporten inzien.

Functie 'Permanente verwijzing'
Met deze functie kunt u zien wanneer de pagina (of een artikel) voor het laatst is bewerkt. U kunt hier ook oudere versies van de pagina zien.