geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Verkolje, Johannes Benjaminsz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Johannes Verkolje I
Mezzotint-kunstenaar, schilder, kopergraveur en tekenaar Johannes Verkolje (Vercolje) werd op 9 februari 1650 geboren te Amsterdam. Hij was de zoon van slotenmaker Benjamin Jacobsz en Marije Theunisdr., zij woonden in de Wolvenstraat in Amsterdam.

Door een ongeval met zijn voet was Johannes in zijn jongensjaren drie jaar lang aan bed gekluisterd. Hij vulde zijn tijd met het kijken naar gravures. Dit bleek zijn eerste stap op weg naar de kunst te zijn. Houbraken noemde Verkolje een wonderkind. Binnen een maand tijd beheerste Johannes de kunst van het perspectieftekenen. Toen de Haarlemse schilder Gerrit Pietersz van Zijl overleed, maakte Johannes enkele van diens onvoltooide werken af. Toen deze werken moeiteloos verkocht werden, was de naam van Verkolje gevestigd. Hij ging in de leer bij Jan Andries Lievens.
Op 8 oktober 1672 ging Johannes te Delft in ondertrouw met Judick (Judith) Voorheul (Verheul), attestatie van Schipluiden. Het paar vestigde zich in Delft in de Wijnstraat (de tegenwoordige Wijnhaven) en kreeg acht kinderen: Nicolaes (1673), Maria (1674), Anna (1675), Johannes (1679), Johannes (1683), Benijamin (1684), Benijamin (1685), Johanna (1687). Enkelen van hen stierven jong. Zijn zoons Nicolaes en Johannes (Jan) zouden eveneens het schildersvak kiezen.
Verkolje legde zich toe op religieuze voorstellingen, mythologie, genrevoorstellingen en portretten. Hij leerde de kneepjes van het vak aan zijn zoons Jan en Nicolaes, aan Albertus van der Burch, Joan van der Spriet, Willem Verschuring en Thomas van der Wilt. Johannes Benjaminsz Verkolje wordt ook wel aangeduid als Johannes Verkolje I en zijn zoon als Johannes Verkolje II. Op 8 mei 1693 werd Johannes Benjaminsz Verkolje begraven in de Oude Kerk te Delft.

Anthoni van Leeuwenhoek door Johannes Verkolje I

Bronnen: Ecartico, Wikipedia, RKD, DTB-Delft.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies