geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Peltier

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Wijnand Janszoon van Geles was van beroep peltier. Dit klinkt erg chique maar betekent in gewoon Nederlands bontwerker. Mogelijk vond Wijnand dit te gewoontjes klinken en gebruikte hij derhalve de benaming peltier. Er waren volop bontwerkers in het Delft van vroeger, maar Wijnand was de enige die zich de benaming peltier aanmat. Of hij het daarmee te bont maakte, mag ieder voor zich bepalen.
Bij het ambacht bontwerker hebben we allemaal wel een beeld. In vroeger tijden werd er natuurlijk veel meer bont gedragen dan nu. Tegenwoordig is het dragen van echt bont eigenlijk not done. Er zijn immers voldoende diervriendelijke alternatieven voor handen.
In het Delft van vroeger komen we tal van bontwerkers tegen. Opvallend daarbij is dat een aantal van hen op korte afstand van elkaar woonden zoals Frans Lenertsz van Helden (1629) Hippolytusbuurt, Jan Michielsz Sinckwaert (1639) Nieuwstraat en (1675) Hippolytusbuurt, Jasper Michielsz van Helden (1646) op de Boterbrug, Loijs Cornelisz (1588) hoek Boterbrug met Oude Delft. Waar Wijnand woonde is onzeker, maar het is niet ondenkbaar dat met hem de Wijnand Jansz van Gles wordt bedoeld die we in de DTB-Delft tegenkomen. Ook deze Gles woonde in kleine hetzelfde stukje Delft, namelijk in de Nieuwstraat.
In het Oude Beroepenboek van Glasbergen leven we de volgende citaten over de bontwerker:

‘De bontwercker schikt uyt vellen pelssen te samen (1622)’
‘dat alle nieu aenkomende Meesters van ’t Ambagt van de Peltiers of Bontwerckers drie hondert stuks graeuwe of Enckhorentjes onbereyd bequaem sullen touwen, en van deselve opmaken een voering van een rond vrouwe manteltje (1401)’.

In de inventaris van een bontwerker bevonden zich in 1653 de huiden van: ‘catten, lammeren, conynen, vossen, marter, sabel, bevers, honden, beer en hazen’. Met sabel wordt een soort marter bedoeld. Wie weet heeft één van onze voorouders dus trots door het Delft van de zeventiende eeuw gewandeld in een jasje van katten- of hondenbont.

Peltier
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies