geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Difference between revisions of "Nestelingmaker"

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
m
 
Line 1: Line 1:
[[Bestand: Middeleeuwse schoen met veter.jpg|200px|thumb|right|''Middeleeuwse schoen met veter'']]Nesteling is een oude benaming voor schoenveter en een nestelgat was het gat waardoor men de veter plachte te rijgen. De beroemde Delftse frescoschilder [http://www.wikidelft.nl/index.php?title=Bramer,_Leonard Leonard Bramer] had als bijnaam Nestelghat. Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen dat met de vervaardiging van veters een gezin onderhouden kon worden. Toch was dat wel degelijk het geval. In Delft waren meerdere nastelingmaeckers actief waaronder Heyndrick Jansen uit de Cellebroerssteeg (heden Cellebroedersstraat) en Gerrit Corssen van Noort. Heyndrick was afkomstig uit Antwerpen en is tweemaal gehuwd geweest. Uit beide huwelijken werden kinderen geboren. Gerrit Corsse woonde aan de Nieuwe Langedijk ter hoogte van waar zich heden huisnummer 40 bevindt. Dit is aan de noordzijde. Ook hij trouwde een tweede keer nadat hij weduwnaar geworden was. En ook hij had kinderen. Later verhuisde Gerrit naar de Molenstraat alwaar hij tot zijn dood (in 1679) bleef wonen.
+
[[Bestand: Middeleeuwse schoen met veter.jpg|200px|thumb|right|''Middeleeuwse schoen met veter'']]Nesteling is een oude benaming voor schoenveter en een nestelgat was het gat waardoor men de veter plachte te rijgen. De beroemde Delftse frescoschilder [[Leonard Bramer]] had als bijnaam 'Nestelghat'. Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen dat met de vervaardiging van veters een gezin onderhouden kon worden. Toch was dat wel degelijk het geval.<br>
 +
In Delft waren meerdere nastelingmaeckers actief waaronder Heyndrick Jansen uit de [[Cellebroerstraat|Cellebroerssteeg]] en Gerrit Corssen van Noort. Heyndrick was afkomstig uit Antwerpen en is tweemaal gehuwd geweest. Uit beide huwelijken werden kinderen geboren. Gerrit Corsse woonde aan de [[Nieuwe Langendijk]] ter hoogte van waar zich heden huisnummer 40 bevindt. Dit is aan de noordzijde. Ook hij trouwde een tweede keer nadat hij weduwnaar geworden was. En ook hij had kinderen. Later verhuisde Gerrit naar de [[Molenstraat]], alwaar hij tot zijn dood (in 1679) bleef wonen.
  
  
 
[[category:Ambachten in Delft]]
 
[[category:Ambachten in Delft]]

Latest revision as of 12:58, 4 November 2013

Middeleeuwse schoen met veter
Nesteling is een oude benaming voor schoenveter en een nestelgat was het gat waardoor men de veter plachte te rijgen. De beroemde Delftse frescoschilder Leonard Bramer had als bijnaam 'Nestelghat'. Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen dat met de vervaardiging van veters een gezin onderhouden kon worden. Toch was dat wel degelijk het geval.

In Delft waren meerdere nastelingmaeckers actief waaronder Heyndrick Jansen uit de Cellebroerssteeg en Gerrit Corssen van Noort. Heyndrick was afkomstig uit Antwerpen en is tweemaal gehuwd geweest. Uit beide huwelijken werden kinderen geboren. Gerrit Corsse woonde aan de Nieuwe Langendijk ter hoogte van waar zich heden huisnummer 40 bevindt. Dit is aan de noordzijde. Ook hij trouwde een tweede keer nadat hij weduwnaar geworden was. En ook hij had kinderen. Later verhuisde Gerrit naar de Molenstraat, alwaar hij tot zijn dood (in 1679) bleef wonen.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies