geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Molijn, Jan Jacobsz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Landschap met boerderij door Jan Molijn
Jan Jacobsz Molijn werd in 1619 of 1620 te Delft geboren als zoon van Jacob Jansz Molijn en Maertgen Cornelisdr van de Vos. De vader van Jan was deurwaarder, schilder en grofschilder. Ook Jans broer Gerrit Jacobsz Molijn was schilder, terwijl hun zuster Jannetje met de schilder Utrant Barthoutsz Post was getrouwd. Het gezin Molijn woonde in de Choorstraat.

Jan werd kunstschilder en kladschilder. Op 4 januari 1644 schreef hij zich daartoe in bij het Delftse Sint-Lucasgilde voor schilders. Ruim een half jaar daarvoor (8 mei 1643) was hij in het huwelijk getreden met Gryetje Leeuwenhoeck (Margriete Philips van Leeuwenhoek) die in Amsterdam woonde. Zij was verwant aan de beroemde Delftse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek. Uit dit huwelijk werden enkele kinderen geboren waarvan er één de naam Antoni kreeg. Antoni van Leeuwenhoek trad dan ook bij enkele van deze kinderen op als doopgetuige. Ook tijdens zijn huwelijk met Gryetje woonde Jan in de Choorstraat.
Jan Jacobsz Molijn kreeg als stadsschilder opdrachten van de stad en andere overheden. Zo mocht hij het ijzerwerk aan de toren van de Nieuwe Kerk schilderen voor de somma van 158 gulden. Ook voerde hij werkzaamheden uit voor het Hoogheemraadschap Delfland.
Gryetje stierf in 1678, Jan Jacobsz Molijn in 1691. Hij werd op 18 december dat jaar begraven in de Oude Kerk. Bij zijn overlijden was hij nog steeds woonachtig in de Choorstraat.

Bronnen: Ecartico, DTB-Delft.

uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies