5 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: S7395
: S3001
Kunstwerken gemaakt van beplanting uit de spoorzone
: R57517
: C50755
: S3630

Kromstraat

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Vermelding en vaststelling

Raadsbesluit 29 juli 1964 (naamswijziging van Kromstraatsteeg)

Ligging


Beschrijving

De oude naam van deze straat was Tunaerssteghe (al in 1349 vermeld [Br. 1]). In 1342 blijkt er echter een rente verkocht te worden op een huis naast dat van 'Tunaert', die aan de Koornmarkt woonde. Ook hier is dus sprake van een persoonsnaam. Dat deze naam ontleend is aan de tuingrond binnen de stad is minder waarschijnlijk. Hoewel in de 16de eeuw vervangen door Kromstraatsteeg noemde men de steeg in de Delftsche Courant van 31 januari 1851 nog Tuindersteeg. In een koopbrief uit 1520 werd de steeg Cromstraat- of Tuinaert-steegh genoemd, dit is de oudst bekende vermelding van de opmerkelijke naam Kromstraatsteeg. 'Krom' kan verklaard worden door de bocht die de steeg maakt en 'straatsteeg' mogelijk doordat de steeg bestraat was in een tijd dat de meeste stegen onverhard waren (vergelijk 'straatweg'). Helaas maakte de Delftse gemeenteraad in 1964 een eind aan deze wellicht enige straatsteeg in Nederland (in Roermond kent men een 'Steegstraat').

Monumenten in de Kromstraat

Kromstraat 33; foto Michiel1972

Op de website Achter de gevels van Delft is een beschrijving van het pand Kromstraat 33 opgenomen. Het pakhuis is in 1876 gebouwd in opdracht van Cornelis Schilte (1820-1899), koopman in koffie, thee en tabak. Hij bezat sinds 1852 een winkel aan de Brabantse Turfmarkt, huisnummer 95-97, een pand met een fraaie voorgevel en een winkelpui uit 1832. Deze winkel heette destijds Het Scheepje. Nog steeds prijkt er een in houtsnijwerk uitgevoerd schip boven de winkelingang.
De gemeente Delft heeft een eigen website waarin alle rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten zijn opgenomen. Van zes panden in de Kromstraat wordt een korte beschrijving gegeven, te weten nummer 1, nummer 3, nummer 12, nummer 24, nummer 28, en nummer 33.


Literatuur en bronnen

Achter de gevels van Delft.
Website van de gemeente Delft.

Buurt en wijk

Buurt: Centrum; Wijk: Binnenstad

Kromstraat (1988, A.P.I. (Ton) Kerklaan (G.A.D.)
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies