geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Kindermaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Een kindekijn was een tonnetje
Wanneer we lezen dat Adriaen Willemszoon kindermaecker was kunnen we ons daar van alles bij voorstellen, maar dan toch het gevoel hebben fout te zitten. Dat gevoel zou dan geheel correct zijn want inderdaad had het niets van doen met het verwekken van kinderen. Er wordt weleens gedacht dat het zou handelen om een mannelijke verloskundige, maar ook dat is niet waarschijnlijk. Eerder moeten we bij het ambacht kindermaker denken aan een kuiper die zich gespecialiseerd heeft in de vervaardiging van kleine tonnetjes.

Aan de noordzijde van de Molenstraat, alwaar Adriaen in 1536 woonachtig was, waren in de loop der tijd tal van kuipers gevestigd. Maar waar komt dan de naam kindermaker vandaan? Het ligt eigenlijk al voor de hand want naast een grote reguliere ton leek een klein tonnetje een kind van de grote te zijn. Men noemde een klein tonnetje dan ook wel een 'kindekijn'. Vermoedelijk is dit later tot kinnetje verbasterd, want ook dat woord bezigde men om een klein tonnetje mee aan te duiden.
Een kindekijn werd veelal gebruikt om boter of haring in te bewaren of vervoeren. Of, zoals in het geval van bijgaande afbeelding, voor tabak.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies