geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Kerstbomenjacht

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Inleiding

Oorlog, zo vertelt ons de Dikke Van Dale, is een gewapende strijd tussen landen of bevolkingsgroepen. Delft is in de loop van haar geschiedenis enige malen verwikkeld geraakt in een oorlog. Meest recent en van grote impact was uiteraard de Tweede Wereldoorlog, maar ook de Hoekse en Kabeljauwse twisten lieten onze Prinsenstad niet onberoerd. Om nog maar te zwijgen van de Tachtigjarige Oorlog. Het bloed dat bij al deze conflicten is gevloeid zou genoeg zijn om, mochten deze ooit droog komen te staan, de Delftse grachten wederom welig te laten stromen.
Over de conflicten die historisch gezien een grote impact hebben gehad op de loop van de geschiedenis van Delft en ons land zijn tientallen meters boekbanden te vinden, gaat u bijvoorbeeld maar eens een blik werpen bij DOK, daar is te vinden de collectie van de Delftse Historische Vereniging Delfia Batavorum.
Echter, over een bepaalde vorm van strijd is er door de historici niet zo heel veel geschreven. Het is dan ook een 'oorlog' die de stad nooit echt op haar grondvesten heeft doen schudden, maar die wel degelijk de aandacht verdient: de Delftse kerstbomenjacht.

Aanleiding

Kerstmis, een fijn samenzijn met familie en geliefden, iedereen die zich in overmaat tegoed doet aan wild en wijn. Geschaard rond de kerstboom delen we elkander cadeaus uit. Met kerst nog in vol ornaat, gelardeerd met lichten, ballen en piek, staat juist deze kerstboom centraal in de oorlog waar het hier over gaat. Elke wijk namelijk, of dit nu de Bomenwijk, Wippolder of het Westerkwartier is, wil de na kerst afgedankte bomen in zo groot mogelijke aantallen in de wacht slepen. Want dit nu is de kern waar de strijd om draait: klokslag Oud en Nieuw het grootst mogelijke vuur van Delft aansteken, om zo de wijk de eer te verlenen van beste kerstbomenjachtvoerder.

Persoonlijke anekdote

Tijdens mijn jeugdjaren, ik spreek dan over de jaren 1982 tot en met ongeveer 1989, was de Delftse kerstbomenjacht op haar hoogtepunt. Delft had, naast een reputatie van schone stad, waar volgens Dirk Coster 'je al wandelend langs de grachten de geschiedenis je naar de keel grijpt', ook een ietwat obscure naam.
Als eerste stad ter wereld voerde de gemeenteraad, in samenwerking met het Openbare Ministerie, de zogenaamde 'Zwarte Lijst' in. Op deze lijst werd een aantal notoire raddraaiers geplaatst die ten gevolge in geen enkele openbare instelling en horecagelegenheid mochten komen. Ook het zogenaamde 'studentenkloppen' was bon ton onder de wat minder geleerden Delvenaren. Kortom: de sfeer tijdens die jaren was behoorlijk grimmig.
Het kerstbomenjacht-'leger' waar ik mijzelf onder had geschaard, was die van 'De Jongens Van De Wippolder'. Logisch, wanneer je bedenkt dat dit de wijk is waar ik ben geboren en getogen.
De Wippolder is lang een beruchte wijk geweest. Met deze mannen viel niet te spotten. Ter illustratie: jarenlang hebben mijn toenmalige vriendjes en wijkgenoten een vaste rij (de vierde) gehad in de nu niet meer bestaande Doelen-Kino. Niemand die het in zijn hoofd haalde om een van de stoelen van deze rij bezet te houden wanneer men wist dat wij de bios met een bezoek zouden vereerden.
In het bijzonder herinner ik mij een veldslag tussen mijn leger (Wippolder) en die van een andere beruchte wijk (Westerkwartier). Het moet tussen Kerst en Oud en Nieuw van het jaar 1983 geweest zijn. Te voet, zoals een echt leger betaamt, togen wij vanuit de Prof. Bosschastraat naar de Pootstraat. Halverwege de Papsouwselaan, klaarblijkelijk waren we dus wat omgelopen, troffen wij de soldaten van het Westerkwartier al. Een doel hadden wij voor ogen: het inpikken van de honderden kerstbomen die de mannen van die wijk al in hun bezit moesten hebben. Het enige dat bewerkstelligd moest worden was de leider van de Westerkwartier-bomenjagers te overmeesteren en hem te dwingen de schuilplaats van de bomen prijs te geven aan ons van de Wippolder. Dat dit niet zonder slag of stoot gebeurd is zou een enorm understatement zijn, rake klappen en schoppen werden over en weer in bundels uitgedeeld. Maar na een, voor het gevoel urenlange strijd, werd de leider van het Westerkwartier op de knieën gedwongen. De arme man werd door onze voormannen aan een bijna Spaanse Inquisitie onderworpen en is uiteindelijk gebroken, met pijn in zijn hart gaf hij de locatie prijs van waar 'zijn' kerstbomen verborgen lagen. De triomf was enorm, beladen met zeker driehonderd dennenbomen keerden wij terug naar Delft-Oost en mede door deze gewonnen strijd om de zo begeerde bomen hadden wij van de Wippolder ook daadwerkelijk het grootste vreugdevuur dat jaar!

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies