15 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: S7187
: S7130
: S7313
: S7320
: S3892
: S3902
: S6859
: S7163
: S7165
: S7174

Julianalaan

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Vermelding en vaststelling

Raadsbesluit 10 mei 1911, verlengd 4 juni 1945 (naamswijziging van Poortlandlaan)

Ligging


Monumentale gebouwen aan de Julianalaan

tekening van de omgeving Rotterdamseweg uit 1923; foto Erfgoed Delft
In de eerste helft van de twintigste eeuw werd rond de Julianalaan een uitbreidingsplan voorbereid. Aan de Julianalaan, Prins Bernardlaan en omgeving, werden, in een lommerrijke omgeving, een aantal villa's gerealiseerd.

Julianalaan 123 werd door architect en stedebouwkundige Jos Klijnen (1887-1973) ontworpen als woonhuis en werd in 1962 verbouwd tot hotel. Klijnen architectuuropvattingen waren experimenteel en eigenzinnig. Dit is terug te zien in Hotel Juliana door het toepassen van enkele verspringende betonnen platen boven elkaar, met op de bovenste een betonnen bol en kopgevels die voorbij de zijgevels steken en aan de onderzijde op een overkraging rusten, waardoor ze lijken te zweven. De kozijnen vertonen een grote verscheidenheid aan afmeting en plaatsing in het gevelvlak.
Julianalaan 154 (linker foto) is een ontwerp van architect Wittop Koning (1878-1961). De hoofdopzet van de woning is een vierkante plattegrond over twee verdiepingen met hoog steil schilddak. Aan de voorzijde is op twee hoeken een diagonaal geplaatste uitbouw, aan de achterzijde is een uitbouw haaks op de vierkante basis geplaatst. Zo is een opmerkelijke hoofdvorm gecreëerd. Waar de Julianalaan en de Prins Bernhardlaan samenkomen, op nummer 156, ontwierp de Wassenaarse architect Wegerif (1888-1963) in de Engelse landhuisstijl (midelste foto). De basis is een vierkante plattegrond met aan de zijde van het kruispunt een erker een aan de andere kant een aangebouwde berging. Zowel de vierkante basis als de aanbouwen hebben een rieten dak.
Nadat de Polytechnische School (rechter foto), de latere Hogere Technische School, zijn gebouwen eerst op verschillende plaatsen in de binnenstad had, waren uitbreidingen tot aan de tweede wereldoorlog gebaseerd op de typologie van de laatnegentiende-eeuwse villapark. Grote vrijstaande gebouwen werden gesitueerd in het groen van lanen en plantsoenen. Rode scheikunde, later het hoofdgebouw en na de brand in het gebouw van bouwkunde van Van den Broek en Bakema, bouwkunde, werd in die tijd gerealiseerd, naar een ontwerp van van Drecht (1897-1963). De doorlopende raampartij, naar ontwerp van Niels Prak, werd in de jaren vijftig toegevoegd.



Literatuur en bronnen

Architectuurgids Delft.

Buurt en wijk

Buurt: Julianalaan; Wijk: Wippolder

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies