12 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: C4468
Belangrijke invloedssferen rond de beeldhouwer Henk Etienne
: R30449
Henk Etienne (1895-1968) : overzicht van zijn sculpturen
: R79200
Henk Etienne (1895-1968) : een veelzijdig Delfts beeldhouwer
: R28636
: S3305
Portretbuste in reliëf, afgietsel, van koningin Wilhelmina
: 103559
25 jaar werk van den Delftschen beeldhouwer H.J. Etienne
: R79343
Tour langs verrassende beelden in kerk
: R60122
Aanwinst : Wilhelmina in een kringloopwinkel
: R67963
Aanwinst : Wilhelmina in een kringloopwinkel
: R78855

Etienne, Henk

From VerhalenWiki

(Redirected from Henk Etienne)
Jump to: navigation, search
Henk Etienne aan het werk

In particulier bezit

Hendricus Johannes Etienne, of kortweg Henk Etienne, werd op 18 juni 1895 (aan de Rotterdamseweg) in Delft geboren. Hij was de zoon van Cornelis Johannes Etienne en Theodora Hendrika Jutte. Henk was beeldhouwer en medailleur, maar ondanks zijn grote werklust (zijn oeuvre omvatte meer dan driehonderd stukken) was hij bij het grote publiek niet erg bekend. Reden hiervoor is dat veel van zijn werk in particulier bezit is en daardoor slechts voor kleine kring toegankelijk. Desondanks zijn er nog tal van werken die wel door het publiek te bezichtigen zijn. Een aantal daarvan bevindt zich in Delft.

Te vinden in Delft

Zo bevindt zich op de hoek van de Nieuwstraat met het Oude Delft de Sint-Hippolytuskapel met, precies op die hoek, een nisbeeld van de 'Vrouw met de vlam'. Etienne vervaardigde dit beeld in 1930. Nog geen honderd meter daar vandaan (hoek Oude Delft met de Nieuwstraat) staat het Meisjeshuis met in de tuin een door Etienne vervaardigd (1963) borstbeeld van Dirk Coster.
Bekender is zijn kalkstenen nisbeeld 'de Waker' dat in 1931 gemaakt werd en zich boven de eigenlijke poort van de Oostpoort bevindt. Maar ook maakte Henk Etienne het borstbeeld van Hendrik Zwang (Frisoplein, 1937), het reliëfportret van koningin Wilhelmina (Nieuwe Plantage, 1938) en het kalkstenen beeld van de heilige Christoffel voor de Maria van Jessekerk in 1950.

'Vrouw met vlam' by Marion Golsteijn Wikipedia - Eigen werk.

Ontwikkelend talent

Het was Arend Odé, hoogleraar boetseren en beeldhouwkunst aan de TH Delft, die de talenten van Henk Etienne ontdekte. Odé nam Henk in 1909 als leerling aan in zijn atelier. Henk nam bovendien lessen in bouwkunst en kunstgeschiedenis aan de Technische Hogeschool (TH) van Delft. Etiennes eerste werken verschenen tussen 1914 en 1916. Het waren terracotta paardengroepen en dierplastieken. Vanaf 1916 liep hij diverse praktijkstages waardoor hij langzaam maar zeker betrokken raakte bij restauraties van gebouwen.

Ggehuwd

Henk Etienne werkte verder aan zijn opleiding met als resultaat dat hij in 1921 de middelbare akten tekenen en boetseren behaalde. In 1922 ging hij lesgeven als docent aan de avondvaktekenschool te Vlaardingen en Delft. Van genoemde school in Delft werd Etienne in 1928 directeur. Inmiddels was Henk op 21 juli 1924 in het huwelijk getreden met de twee jaar jongere Maria Hendrica Saraber, welk huwelijk niet kinderloos bleef. In 1957 werd hij wetenschappelijk ambtenaar aan de afdeling Architectuur en Beeldhouwkunst van de TH waar zijn voornaamste taak lesgeven was.

Eigen atelier

Nadat hij in 1960 met pensioen ging nam hij zich voor een eigen atelier te starten. In 1962 kwam dit voornemen uit en opende hij een atelier in Den Haag. Er was veel vraag naar zijn beelden, ornamenten, restauratiewerk enzovoorts. In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw nam de populariteit van beeldhouwwerk ter opsiering van flats en schoolgebouwen een grote vlucht. Etienne profiteerde hiervan volop, maar werkte bovendien veel in opdracht van particulieren. Hij had het dus razend druk, maar desondanks ging hij in zijn spaarzame vrije tijd op eigen initiatief aan de slag. Een voorbeeld hiervan is de kop van rechtsgeleerde Hugo de Groot die Henk Etienne vervaardigde. Beeldhouwer Hendricus Johannes Etienne werd 73 jaar oud, hij overleed op 5 november 1968 in Den Haag.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies