geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Bontwerker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Bij het ambacht bontwerker hebben we allemaal wel een beeld. In vroeger tijden werd er natuurlijk veel meer bont gedragen dan nu. Tegenwoordig is het dragen van echt bont eigenlijk 'not done'. Er zijn immers voldoende diervriendelijke alternatieven voor handen. Maar in voorbije tijden lag dat natuurlijk anders. In het Delft van vroeger komen we dan ook tal van bontwerkers tegen. Opvallend daarbij is dat een aantal van hen op korte afstand van elkaar woonden zoals Frans Lenertsz van Helden (1629) Hippolytusbuurt, Jan Michielsz Sinckwaert (1639) Nieuwstraat en (1675) Hippolytusbuurt, Jasper Michielsz van Helden(1646) op de Boterbrug, Loijs Cornelisz (1588) hoek Boterbrug met Oude Delft.

Bontwerker

In het Oude Beroepenboek van Glasbergen lezen we de volgende citaten over de bontwerker:

‘De bontwercker schikt uyt vellen pelssen te samen (1622)’

‘dat alle nieu aenkomende Meesters van ’t Ambagt van de Peltiers of Bontwerckers drie hondert stuks graeuwe of Enckhorentjes onbereyd bequaem sullen touwen, en van deselve opmaken een voering van een rond vrouwe manteltje (1401)’.

In de inventaris van een bontwerker bevonden zich in 1653 de huiden van ‘catten, lammeren, conynen, vossen, marter, sabel, bevers, honden, beer en hazen’. Met sabel wordt een soort marter bedoeld. Wie weet heeft een van onze voorouders dus trots door het Delft van de zeventiende eeuw gewandeld in een jasje van katten- of hondenbont.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies