1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
De veegster
: 127054

Toon object

From VerhalenWiki

Dit is een item uit de collecties van Erfgoed Delft en Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Jump to: navigation, search
 
Museum Prinsenhof Delft
Schilderijen
schilderij
De veegster
The sweepster
Vrouw met kat in interieur
Woman with cat in interior
Cornelis de Man
1666
Afmetingen inclusief lijst: 85 × 79 × 6,1 cm (33,5 × 31,1 × 2,4 in.) Afmetingen exclusief lijst: 66 × 61 cm (26 × 24 in.)
olieverf op doek, bedoekt
PDS 273
Collectie Museum Prinsenhof Delft
CD(ineen)Man: 1666 (l.o. onder de stoellat)
Dit huiselijke tafereel is één van de vele schilderijen in dit genre die in de periode 1640-1670 vooral in Delft werden geschilderd. De voorstelling is geënsceneerd en zit vol symboliek, waarvan de betekenis ons tegenwoordig nog maar gedeeltelijk duidelijk is. In dit geval staat 'de liefde' of 'de liefdesrelatie' centraal. Het omgewoelde bed, de tweede bedstee achter de veegster en de spelende poes refereren aan de fysieke kant van een amoureuze verhouding. De kan van Delfts aardewerk, die op de rand van de tafel staat, moet de beschouwer doen beseffen dat er altijd sprake is van een wankel en breekbaar evenwicht, dat alleen in harmonie kan gedijen. Naar dit laatste aspect verwijst het snaarinstrument op de stoel. Cornelis de Man heeft waarschijnlijk zijn eigen interieur als voorbeeld gebruikt; een identieke bedstee en lambrisering komen namelijk op verschillende van zijn werken voor. Hij was gespecialiseerd in dit soort geënsceneerde voorstellingen, die in een rijk gestoffeerde omgeving zijn geplaatst. De Delftse schilder Johannes Vermeer was de beroemdste vertegenwoordiger van dit genre schilderijen. Hij was niet alleen een stad-, maar ook een tijdgenoot van De Man, die hij ook zeker heeft gekend.
zie ook
zie ook
zie ook
zie ook
zie ook
zie ook
Delftsche Courant 12-2-2003 door Hans Verhagen Nabij dit olieverf hangt ook het recent door de in Zwitserland woonachtige Pakistaanse verzamelaar Karim Khan aan het museum geschonken olieverf van Cornelis de Man.
Cornelis de Man
Collectie Museum Prinsenhof Delft
schilderkunst
schilderijen
genrestukken
olieverf
A-categorieIn deze rubriek worden alleen objecten getoond waarvan het beeld is vrijgegeven voor gebruik door Erfgoed Delft e.o. Hebt u interesse in gebruik van het beeldmateriaal? Kijk dan op http://collectie-delft.nl
Reageren op dit item?
Login om een reactie te kunnen geven op dit collectie-item.

Schrijf een artikel over dit item.
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies