geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Witmont, Herman Wesselsz

From VerhalenWiki

Revision as of 09:42, 2 July 2014 by Erfgoed Delft en Omstreken - Peter van der Kruk (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

De eerste vermelding van Herman Wesselsz Witmont (Harman, Heerman, Wimont, Witmondt) te Delft vinden we op 8 mei 1627 wanneer hij in ondertrouw gaat. Het huwelijk volgde op 30 mei van dat jaar. Herman was op dat moment soldaat en afkomstig uit Den Haag. Mogelijk was dat zijn geboorteplaats en had zijn liefde voor zeegezichten en zeeslagen te maken met zijn beroep en met het feit dat hij niet ver van de kust woonde.
Zoals gezegd bracht de liefde hem in Delft. Zijn bruid was Jacomijntje Gillisdr van der Vos die aan het Oosteinde woonde. Op 24 februari 1630 wordt hun zoon Gillis geboren, maar deze overlijdt reeds aan het eind van datzelfde jaar. Het gezin woont dan in de Rijsselstraat (nabij de Doorniksteeg). Herman en Jacomijntje krijgen nog meer kinderen: Wessel 1632; Maria 1640; Gillis 1642; Abraham 1648. Mogelijke broer en zusters van Herman waren: Olivier (brandewijnman), Catalijntje, Heijltge en Erckge.
Olivier liet een aantal schilderijen na waaronder van Vosmaer, Vroomans, Steenwijck en twee van Herman Witmont. Maar er zijn meer inventarissen te vinden met werken van Witmont. Herman volgde zijn opleiding in Amsterdam en was naast kunstschilder ook tapijtontwerper, tekenaar en penschilder. Verder ontwierp hij tekeningen voor de behangwinkel van Spiering. Een van zijn specialiteiten was het fijn gedetailleerd tekenen met zwarte inkt op doek of houten paneel dat vooraf wit gegrond was.
Vanaf 1644 was Herman lid van het Delftse Sint-Lucasgilde. In Engeland is Herman Witmont vooral bekend vanwege de zeeslag voor de kust bij Nieuwpoort op 12 en 13 juni 1653, ook wel bekend als de slag bij de Gabbard. Deze slag werd voor Nederland een van haar grootste maritieme nederlagen ooit.

Het geboortejaar van Herman ligt omstreeks 1602. Over zijn jeugd en zijn ouders is weinig bekend. Jacomijntje moet omstreeks 1607 geboren zijn, zij overleed in 1679. Herman overleed in 1684. Beiden werden begraven in de Nieuwe Kerk: Herman op 10 februari 1684 en Jacomijntje op 1 september 1679. Bij hun overlijden woonden zij in de Zusterlaan.
Heerman Witmont, zeeslag tussen de Engelsen en Hollanders tijdens de eerste Engelse oorlog

Bronnen: RKD; DTB-Delft; ONA-Delft; Ecartico; Wikipedia; www.scheveningen1813-2013.nl

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies