23 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: C17397
L'art et les artistes hollandais
: R31119
: C19691
Portret van Hugo de Groot op 49-jarige leeftijd (1583 - 1645)
: 104069
Portret van Willem, graaf van Nassau-Siegen (1592-1642)
: 131217
Portret van Michiel Jansz. van Mierevelt
: 104047
Portret van Dudley Carleton
: 129466
Portret van Jacob Cats
: 129467
Portret van Johannes Uyttenbogaert (1557 - 1644)
: 128244
Portret van Ludovicus Camerarius
: 129465

Willem Jacobsz Delff

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Gravure van Willem van Oranje door Willem Jacobsz Delff naar Adriaen van de Venne
Jacob Willemsz Delff met zijn drie zonen schildert zijn vrouw Maria
Op 15 september 1580 wordt er een zoon geboren in huize Delff. Vader Jacob Willemsz Delff en moeder Maria Joachimsdr Nagel besluiten hem de naam Willem te geven, naar zijn opa. Willems vader verdient de kost als kunstschilder en al gauw treden zijn drie zonen in zijn voetsporen. Naast Willem zijn dat zijn broers Rochus en Cornelis.

Willem groeit op en bekwaamt zich in de beroepen plaatsnijder (kopergraveur) en kunstschilder. Hij woont op de Burgwal wanneer hij op 14 januari 1618 in het huwelijk treedt met Geertruyt Michiels van Mierevelt die op het Oude Delft woont. Geertruyt was de dochter van portretschilder Michiel Jansz. van Mierevelt. Geertruyt had van haar vader het pand 'Het Gecroont Neteldoeck' op de Markt geërfd en verhuurde dat aan haar vriendin Jannitgen Floris, echtgenote van kunstschilder Harmen Arentsz Bolgersteyn. Mogelijk woonde ook kunstschilder Jan Goosens van Dulmen in dat pand. Dus zowel binnen de familiekringen als daarbuiten waren er contacten met de schilderswereld.
Geertruyt en Willem kregen een zoon: Jacob. Deze Jacob zou zelf ook als kunstschilder naam maken en staat nu bekend onder de naam Jacob Willemsz Delff II of Jacob Willemsz Delff de jongere.
Willem Delff staat afgebeeld als veertienjarige jongen op het schilderij dat zijn vader vervaardigde. Daarnaast staan ook Willems ouders en beide oudere broers op het doek (zie afbeelding). Willem werd ook wel op z’n Latijns Guglielmus Jacobus Delphius genoemd. Willem zal het vak (kunstschilder) van zijn vader geleerd hebben, maar niet uit te sluiten is dat schoonvader Michiel Jansz. van Mierevelt hem ook nog wat kneepjes van het vak bijbracht. Vóór 1613 werd hij lid van het Delfste Sint-Lucasgilde. Hij wordt gerekend tot de Noord-Nederlandse school en was prentkunstenaar, tekenaar en schilder.
Willem overleed begin april 1638 en werd begraven op de veertiende van die maand in de Nieuwe Kerk. Op het moment van overlijden woonde hij aan de Koornmarkt. Hij had daar (westzijde, nu nummer 81) in 1631/1632 een pand aangekocht dat 'De Handtboog' heette. Willem betaalde er 3200 gulden voor. Eerder woonde hij aan de Nieuwe Langendijk.

Bronnen:RKD, Ecartico, DTB-Delft, Weeskamer Delft na 1618.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies