geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Thema:Honger

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Al vóór de oorlog kwam er een bonnensysteem zodat mensen niet konden hamsteren. In 1939 ging suiker op de bon. Later werden bonnen gebruikt om de schaarse goederen eerlijk onder de bevolking te verdelen: Bonen, tabak, koffie en thee.

In 1941 kreeg Schiedam een Centrale Keuken, waar mensen één keer per dag een warme maaltijd konden halen. Sommige Schiedamse bedrijven gaven hun personeel een warme maaltijd die ze ter plekke op moesten eten. Op die manier konden ze hun eten niet stiekem met hun gezinsleden delen.

Met de spoorwegstaking in september 1944 kwam het treinverkeer en daarmee het transport van voedsel en brandstof nagenoeg stil te liggen. Brandstof om de huizen te verwarmen en eten te koken werd schaars en ook eten was er bijna niet meer. Steeds meer Schiedammers waren afhankelijk van de Centrale Keuken, of gaarkeuken. Tegen het einde van de oorlog bevatte de maaltijden van de centrale keuken nog maar 500 kilocalorieën. Je hebt tussen de 2.000 en 3.000 per dag nodig afhankelijk van je fysieke arbeid. Om je lichaam normaal te laten functioneren in ruststand zijn 1500 kilocalorieën nodig.

In april 1945 kregen de Amerikanen van de Duitsers toestemming eten in plaats van bommen te gooien. Het eten werd gesorteerd en verdeeld in Rotterdam, onder andere bij de fabriek van Jamin. Hiervandaan ging het eten naar Schiedam waar het verder verdeeld werd.

Subcategories

This category has the following 3 subcategories, out of 3 total.

E

G

H

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies