geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Schildersgeslacht Jordaens

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Gedurende de Tachtigjarige oorlog weken veel Zuidelijke Nederlanders uit naar het meer liberale noorden. Sommigen deden dat uit godsdienstige overwegingen, anderen uit economische redenen. Ook Delft mocht tal van Zuid-Nederlandse ambachtslieden en kooplui opnemen, waaronder veel kunstschilders. Eén zo’n schildersgeslacht was de familie Jordaens die vanuit Antwerpen naar Delft was getrokken. Vermoedelijk was het stamvader Symon Jordaens die zich met zijn gezin kort na de val van Antwerpen in Delft vestigde.
Twee van zijn zonen, Abraham Jordaens en Hans Jordaens I, waren kunstschilders. Dit doet het vermoeden rijzen dat ook vader Symon de penselen wist te hanteren.
Zoon Hans Jordaens I gaf zijn schilderstalenten door aan zijn zonen Symon Jordaens I en Phillip(pe)s Jordaens. Simon I gaf ze op zijn beurt weer door aan zijn zonen Simon Jordaens II en Hans Jordaens IV.
aar alle waarschijnlijkheid zijn niet alle leden van dit schildersgeslacht destijds uit Antwerpen vertrokken en zijn de hier beschreven Delftse Jordaens verwant aan de Antwerpse schilders Arnold Jordaens, Hans Jordaens II, Hans Jordaens III, Jacob Jordaens I en Jacob Jordaens II. Maria, de dochter van Hans Jordaens I, was vermoedelijk de moeder van de Rotterdamse schilder Gillis Maertenss de Visser die geboren werd rond de tijd dat Maria nog maar kort getrouwd werd. Maria’s echtgenoot heette Maerten Gillisz de Visser en was afkomstig uit Rotterdam.

Het Delftse schildersgeslacht Jordaens schematisch.png

Bronnen: Ecartico, RKD, DTB-Delft, ONA-Rotterdam.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies