geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Phillippes Jordaens

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

De schilder Phillippes (Phillips, Philipp) Jordaens is vermoedelijk in Antwerpen of Delft geboren. Hij was de zoon van kunstschilder Hans Jordaens I en Anna Jans Mahieu. Zijn ouderlijk huis stond in de Choorstraat te Delft, ter hoogte van waar zich heden huisnummer 31 bevond.
Phillippes groeide op in een omgeving vol schilders. Zo waren zijn vader en zijn oom kunstschilders, maar ook zijn broer Symon en diens zonen Simon en Jan. Ook de zoon van zijn zuster Maria (Gillis Maertensz de Visser) schilderde. Zelfs de buren in de Choorstraat (nu nr.33) waren schilder (Schildersgeslacht Molijn). Het kon daarom ook niet uitblijven dat ook Phillippes het schildersvak koos.
Jordaens woonde aan de zuidzijde in de Choorstraat in '’t Wapen van Nimwegen', maar zou niet in Delft blijven wonen. In Delft komen we hem voor het laatst tegen in 1611, wanneer hij optreed als getuige bij het testament van de goudsmid Gillis Jans die eveneens in de Choorstraat woonde en diens vrouw Judith Jans van Arckel. Pas in 1640 laat hij Jordaens opnieuw van zich horen, maar dan woont hij inmiddels al in Parijs. Verder is er over deze schilder weinig bekend, noch over zijn werk, noch over zijn privéleven.

Bronnen: Ecartico, Bredius, DTB-Delft, ONA-Delft, ONA-Rotterdam.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies