1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: C15043

Jorisz, Joris

From VerhalenWiki

Revision as of 14:41, 11 November 2013 by Erfgoed Delft en Omstreken; Astrid Griffioen (Talk | contribs) (hernoemde Joris Jorisz naar Jorisz, Joris)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Joris Jorisz was een Delftse kunstschilder geboren in de zestiende eeuw en overleden in de zeventiende eeuw. Over hem is zeer weinig bekend. Zo weten we niets over de plaats of het jaartal van zijn geboorte, noch over wie zijn ouders waren. Zelfs wat zijn familienaam was blijft een open vraag.
Wat we wel weten is dat hij in de Molsteeg woonde en schilder was. Joris huwde te Delft op 3 mei 1587 (ondertrouw op 18 april 1587) met Annetgen Pieters. Zij was afkomstig uit Loosdrecht maar woonde reeds in Delft bij de Haverbrug. Voor beiden was het hun eerste huwelijk. Aan de hand van zijn huwelijksjaar kunnen we inschatten dat zijn geboortejaar omstreeks 1562 gelegen zal hebben. Het jonge paar vestigde zich aan de westzijde van de Pontemarkt en werd gezegend met tenminste één kind. Dit kind overleed echter al jong (1593). Ook Joris zou niet echt oud worden; hij overleed in 1609. Joris Jorisz werd begraven op 17 oktober 1609 in de Oude Kerk.

Bronnen: DTB-Delft, ONA-Delft

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies