geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Jeneverfles aangespoeld in Australië

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Wikischiedam.jpg


Vondst van 132 jaar oude jeneverfles is wereldnieuws
Elke vijf minuten ontvangen Kym en Tonya Illman een e-mail. De vondst van het Australische echtpaar – een 132 jaar oude jeneverfles uit Schiedam – is wereldnieuws.

“Het was écht wereldnieuws, er is geen land in de wereld dat er geen aandacht aan heeft besteed”, vertelt Kym enthousiast.

Iets dat zij nooit hadden kunnen bedenken op 21 januari, toen ze tijdens een winderige dag op het strand van Perth liepen, met een blik op de ondergaande zon. “De fles lag tussen veel rotzooi, maar sprak ons gelijk aan”, blikt Kym terug. De Australiër is Formule 1-fotograaf en moet bij ‘Holland’ gelijk aan Max Verstappen denken, niet aan ‘genever’, bekent hij eerlijk. “We hebben de fles meegenomen naar huis. Daar zagen we pas dat er een briefje in zat met een Duits handschrift. Pas na tien dagen hebben we het naar het Western Australian Maritime Museum in Perth gebracht waar het is onderzocht op echtheid.”

Duits schip De fles van de voormalige Schiedamse jeneverdistilleerderij Daniel Visser & Zoonen, blijkt vanaf een Duits schip – Paula genaamd – het water in te zijn gegooid. Waar precies, blijft onduidelijk. Kapiteins hadden vroeger de gewoonte om onderweg een fles overboord te gooien waarin de coördinaten stonden van het schip. Dit droeg bij aan betere vaarroutes.

“Na weken van onderzoek kregen wij eindelijk te horen dat het bewijs was gevonden en dat we eigenlijk wel een heel bijzondere fles in handen hadden”, gaat Kym verder. “De fles staat inmiddels in een museum in Freemantle, waar men er heel blij mee is.”

Marjolein Beumer, directeur van het Jenevermuseum Schiedam, die eerder deze week speciaal een Daniel Visser & Zoonen-vitrine inrichtte, wil de fles met de brief maar wat graag naar Nederland halen. Zeker omdat het museum plannen heeft een grote expositie over export in te richten. Overigens heeft het Jenevermuseum de het type fles ook zelf in huis.

Terugbrengen Kym en Tonya komen de jeneverfles graag terugbrengen. “Ja hoor, als wij twee eerste klasse tickets krijgen toegestuurd en een weekje kunnen verblijven in Nederland, komen we graag”, geeft hij gekscherend aan. Om daar serieuzer aan toe te voegen: “Ik ben wel eens in Rotterdam geweest, maar nog nooit in Schiedam. Het lijkt ons erg leuk om te zien waar de jenever is gemaakt, dus we zien de uitnodiging graag tegemoet.”

Bronvermelding

Auteur: Sandra Don. Algemeen Dagblad, Regio Rotterdam, 08-03-18, 22:23 Laatste update: 22:26. open artikel.

Wiki

Wikischiedam.jpg
WikiSchiedam

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies