geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Serange, Jan

From VerhalenWiki

Revision as of 14:29, 11 November 2013 by Erfgoed Delft en Omstreken; Astrid Griffioen (Talk | contribs) (hernoemde Jan Serange naar Serange, Jan)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Jan Serange was een Delftse kunstschilder die aan de oostzijde van de Verwersdijk woon in 'De Asput'. Dat was enkele huizen ten noorden van de Van der Mastenstraat. Jan werd in 1566 in Keulen geboren maar woonde en werkte van 1613 tot aan zijn dood in 1624 in Delft. Serange stond op de gildelijst van het Delftse Sint-Lucasgilde vermeld onder de naam Cernage maar in de Doop- Trouw- en Begraafboeken (DTB) als Jan Seranijen. Jan schilderde met olieverf op paneel en legde zich met name toe op het schilderen van marine als genre en op bloemstillevens. Behalve kunstschilder was Serange illuminator en hield hij zich bezig met de handel in tulpenbollen.
Eind oktober 1624 overleed Serange op de binnenplaats van zijn woning 'De Asput'. Zijn uitvaart vond plaats op 26 oktober 1624. Bij zijn begrafenis waren, zoals gebruikelijk, zijn gildebroeders aanwezig. Die hebben er op de begrafenis maar liefst een half vat bier doorheen gejaagd. Hier wordt eens temeer duidelijk waar de uitdrukking 'drinken als een gildebroeder' vandaan komt. Jan Serange vond zijn laatste rustplaats in de Oude Kerk.

Bronnen: DTB-Delft, Ecartico, RKD, Bredius, Kalden.
Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies