1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: S7209

Col, Jan

From VerhalenWiki

Revision as of 10:29, 27 March 2013 by Erfgoed Delft en Omstreken; Astrid Griffioen (Talk | contribs) (hernoemde Jan Col naar Col, Jan)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Symon en Jan Col zagen een gouden kerk
Iedereen kende hem en iedereen wist waar men hem kon vinden; Symon de bedelaar die zijn vaste stekkie op het Delftse Marktveld had. We schrijven het jaar 1351, het is januari en het is koud. Symon was zoals altijd ook nu weer op de Markt te vinden. Daar waren altijd wel mensen te vinden en er was altijd wel iemand die hem iets toestopte. Symon had geluk want daar kwam Jan Col, een jonge knul, met wat eten voor hem. Maar terwijl Jan op hem toeloopt kijkt Symon omhoog en roept tot Jan: “O myn uytverkooren live vriendt en siedt dy niet den Hemel open?” Jan kijkt omhoog en ziet het nu ook; een gouden kerk, gewijd aan de maagd Maria.

Niet lang na het voorval overlijdt de zonderlinge bedelaar. Maar Jan Col blijft dertig jaar lang, steeds weer op dezelfde januaridag de gouden kerk zien op de plek die Symon hem gewezen had. Of anders omschreven: ‘een schoon licht ende klareheydt’. Jan verzoekt het stadsbestuur gehoor te geven aan deze hemelse oproep tot het bouwen van een kerk ter meerdere glorie van de heilige Maria. Echter, pas na dertig jaar gaat het bestuur overstag, nadat twee “devote Bagijnen” zijn verzoek steunden.

Een houten kerkje verrees op de bewuste plaats. Deze kerk maakte later plaats voor een imposante, stenen kerk; de Nieuwe Kerk van Delft. Delft is jarenlang een pelgrimsoord geweest naar aanleiding van dit gebeuren. En tal van wonderen zijn toegeschreven aan Maria met betrekking tot de Nieuwe Kerk. Hoe het met Jan Col verder is gegaan? Niemand weet het.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies