34 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
Plattegrond van Delft na de stadsbrand van 1536
: 104871
op het veroveren van de zilvervloot door Piet Hein
: 104938
: S4085
: S7416
: S7429
: S3190
: S3286
: S3287
: S3537
: S3253

Het eiland Delft

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, searchDe Nederlandse geschiedenis van het eilandje Delft voor de kust van Ceylon (heden Sri Lanka) begon met de expeditie in 1602 onder leiding van Joris van Spilbergen, die door de Zeeuwse Verenigde Compagnie was uitgezonden. Joris onderhield al snel goede contacten met het koninkrijk Kandy dat op Ceylon gelegen was. En de belangstelling van de VOC was gewekt.
De relatie tussen de koning en de Hollanders was echter niet op wederzijdse eerlijkheid gebaseerd, hetgeen tot de nodige problemen tussen beide partijen heeft geleid. Maar de koning wilde hulp van de Hollanders tegen de Portugezen en de Hollanders wilden de handel in kaneel in handen krijgen, dus was men tot elkaar veroordeeld.
In 1658 vielen de laatste Portugese forten waarna de Hollanders heer en meester werden op het eiland. Enkele eilanden voor de kust kregen namen als Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Middelburg, Delft, enz.
Ceylon telde tal van Hollandse forten, waaronder een op het eiland Delft. Van dit fort, dat tot een ruïne verworden is, zijn nog steeds de resten op Delft te vinden. Tegenwoordig draagt het eiland de naam Neduntheevu, maar de oude naam Delft wordt ook nog steeds gebruikt.
Er zijn nog enkele plaatsen in de wereld die naar Delft vernoemd zijn, zoals Delft in Minnesota (USA) en Delft bij Kaapstad (Zuid-Afrika, geflankeerd door onder andere Delft-South, Voorburg, The Hague en Eindhoven).

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies