5 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Portret van Willem Reyersz. de Langue
: 157477
Portret van Maria Jorisdr. Pijnaecker
: 157478
Delftse hofjes ; oases in de stad
: R75725
Lampetkan, naar een zilveren model, beschilderd in de kleuren van het Japanse Imari porselein met een Oosterse dame op een terras
: 105399
Burgers van Delft
: E217

Delftse Pauw

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Inleiding

'De Delftse Pauw' is een fabriek waar handbeschilderd Delfts blauw gemaakt wordt. de fabriek is opgericht in 1650 en bestaat nu nog steeds. In dit artikel vindt u informatie over het ontstaan van de fabriek en de herkomst van de naam 'De Delftse Pauw'. Ook kunt u hier vinden hoe de Delftse Pauw hun porselein produceert. Het belang van de fabriek en de werken van de Delftse Pauw komen ook aan bod.

Adres

De Delftse Pauw
Delftweg 133
2289 BD Rijswijk (Delft Noord)
Postbus 400
2600 AK Delft
website Delftse Pauw
Phone: 015-2124920
International: +31152124920
Fax: +31(0)15 2134979

Ontstaan

De fabriek werd opgericht in 1650. De VOC had blauw-wit porselein uit China gehaald en in Nederland werd dit porselein nagemaakt. Zo ontstond het Delfts blauw. In Delft waren er in de zeventiende eeuw 32 fabrieken die porselein produceerden. Er zijn nu nog drie fabrieken over: de 'Koninklijke Porceleyne Fles', de 'Delftse Pauw' en '’t Delftsche Huys'. De Delftse Pauw is een van die fabrieken die het porselein met de hand beschildert en is daarom bijzonder.

Naam

Vroeger was de bierbrouwerij 'De Pauw' gevestigd op de plaats waar zich nu de Delftse Pauw bevindt. Dit brouwerij droeg de familienaam van de eigenaar. In de zeventiende eeuw kwam de textielindustrie op waardoor de wateraanvoer van de bierbrouwerijen vervuild raakte. Daardoor gingen veel bierbrouwerijen failliet. Zo ook bierbrouwerij 'De Pauw'. Omdat er al ovens en opslagplaatsen aanwezig waren, was dit een gunstige plek om een porseleinfabriek te vestigen. Er was een goede wateraanvoer aanwezig, dit was nodig voor de klei. De naam is veranderd in de Delftse Pauw. Dit is afgeleid van Delfts blauw.

Belang fabriek

Vroeger waren er 32 porseleinfabrieken. Tegenwoordig zijn er nog maar drie overgebleven. De Delftse Pauw is een van de weinige fabrieken die nog alles met de hand beschildert. 100% ambacht is tegenwoordig schaars. Langzaam verdwijnt de ambacht. 'De Delftse Pauw' vindt het belangrijk dat dit ambacht in stand blijft. Ook is de fabriek belangrijk voor de toerisme in Delft. De fabriek trekt dagelijks veel bezoekers. Toerisme is belangrijk voor de stad Delft.

Productieproces

Alle voorwerpen die 'De Delftse Pauw' maakt hebben een witte achtergrond. Daarom wordt er gebruik gemaakt van wit gebakken klei. Deze klei wordt geïmporteerd uit Duitsland en Engeland, omdat plaatselijke niet wit wordt wanneer het gebakken wordt, maar rood en geel.

Gieten

Delfts blauw wordt gemaakt met schimmels. Eerst wordt de klei gemengd met water. Wanneer de klei vloeibaar is wordt het in vormen gegoten. Deze vormen zijn gemaakt van gips, dat is zeer poreus materiaal, waardoor het het water uit de klei absorbeert. Hierdoor droogt de klei. Het gedeelte van de klei dat tegen de mal aanzit droogt sneller dan de klei in het midden. Deze klei blijft dus nog zacht en vloeibaar. Na een half uur wordt de klei in het midden eruit gehaald, waardoor het voorwerp hol wordt. Na vier uur is de klei droog genoeg om uit de mal gehaald te worden.

Bakken

De laatste details worden nog afgewerkt met een mes en een natte spons. De voorwerpen drogen dan nog drie dagen en vervolgens kunnen ze in een elektrische oven. Het bakken duurt acht uur op een temperatuur van 1040 graden. Het afkoelen duurt ongeveer 24 uur. Tijdens het bakken verandert de klei in steen.

Schilderen

Vervolgens worden de voorwerpen volledig met de hand beschilderd. Dit wordt gedaan door professionele schilders die gebruik maken van zeer fijne penselen. De schilder maakt gebruik van een zwarte verf die tijdens de tweede keer bakken verandert in de bekende Delfts blauwe kleur. Na het met de hand beschilderen worden de voorwerpen geglazuurd. Dit gebeurt door middel van het onderdompelen in een bad met wit glazuur. Of er wordt glazuur over het voorwerp gesproeid. Tijdens het tweede bakproces wordt de witte glazuur transparant. Nu is het voorwerp echt klaar.

Winkel Delftse Pauw

'De Delftse Pauw' verkoopt de voorwerpen die in eigen fabriek gemaakt zijn. Er worden onder andere muurplaten, tegels, vazen, doosjes, kleine artikelen, kandelaars, geboorte bordjes en tegeltjes verkocht. Ook is er een kerstcollectie en zijn er diverse exclusieve voorwerpen.
De kleine souvenirtjes, zoals klompjes en sleutelhangers worden het best verkocht. De meeste toeristen nemen na het bezoeken van de fabriek een kleinigheidje mee voor thuis.
De grote vaas met de pauw erop is de absolute topper van de collectie. Deze vaas kost rond de €4000. Het beschilderen van deze vaas kost zeer veel tijd en moeite.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies