396 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: 103728
: 127940
Schotel, vermoedelijk een onderdeel van het tafelservies dat speciaal voor Willem III (1650 – 1702) en Mary Stuart II (1686 – 1701) is gemaakt door de Delftse plateelbakker De Grieksche A.
: 105697
: 135684
: 104213
Plateelbakkersproef
: 105099
Plateelbakkersproef
: 105717
: 127835
Plateelbakkersproef
: 102891
: 103703

Delfts blauw

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Inleiding

Delfts blauw is een type aardewerk met blauwe beschildering dat in Delft is ontstaan. Het werd voor het eerst geproduceerd aan het eind van de zestiende eeuw. Het was bedoeld als goedkoop alternatief voor het dure Chinese aardwerk. Deze keramiek beleefde een bloeiperiode van 1650 tot 1750. Vanaf 1800 is de productie ervan bijna tot stilstand gekomen. Op dit moment is er nog één fabriek (de Porceleyne Fles) die sinds de zeventiende eeuw authentiek Delfts blauw produceert.

Ontstaan

Begin zeventiende eeuw introduceerde de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) Chinees porselein in Nederland. Het aardewerk werd bijzonder populair onder de welgestelde burgers, het was echter te duur voor armere delen van de bevolking. Vanwege deze hoge prijzen werd getracht het na te maken. Het resultaat hiervan was Delfts blauw. In China heerste in deze periode de Ming-dynastie, in welke er voornamelijk wit aardewerk werd geproduceerd, met blauwe decoraties. Dit verklaart het uiterlijk van Delfts blauw. Het werd zo populair dat er in 1700 in Delft alleen al 33 plateelbakkerijen actief waren. In het begin werd het aardewerk vooral in oosterse stijl beschilderd. Maar later werden dit Hollandse afbeeldingen.

Populariteit

Delfts blauw werd in korte tijd zeer populair om verschillende reden. Het was bijvoorbeeld vanwege de toevoeging van mergel duurzamer dan ander keramiek van die tijd. Hierdoor was het ook gaver, waardoor het zich meer leende aan schilderingen. Mensen uit die tijd vonden het ook mooi, voornamelijk vanwege de versieringen. Het is tegenwoordig nog steeds bekend, keramiekliefhebbers van over de wereld reizen naar Delft om een of meer van de vele galerijen te bekijken.

Andere steden

Hoewel Delfts blauw ook in andere steden werd vervaardigd (wat ook andere typen aardewerk heeft doen ontstaan, zoals Arnhems blauw), was Delft met haar vele plateelbakkerijen de grootste producent. Delfts blauw werd vanuit Delft geëxporteerd naar de andere steden.

Verval

Vanaf het begin van de achttiende eeuw ging de Delftse aardewerkproductie langzaam dalen. Dit werd deels veroorzaakt door de verhoogde aanvoer van aardewerk uit China, dat goedkoper werd. De hoofdoorzaak was echter de verhoging in concurrentie in die periode. De goedkopere keramiek uit Engeland is hier het voornaamste voorbeeld van. In 1750 bleven er nog vierentwintig bakkerijen over in Delft, in 1800 waren er nog tien. En sinds 1856 is de Porceleyne Fles de enige actieve bakkerij die Delfts blauw maakt.

Heden

Vanaf het eind van de negentiende eeuw is Delfts blauw langzaam weer populairder geworden. Dit kwam door Joost Thooft, die de Porceleyne Fles kocht en de handel nieuw leven in blies. Het deed men nationalistisch voelen, wat werd versterkt door de groeiende interesse in de Gouden Eeuw. Het duurde echter nog een tijd voordat het internationaal aandacht kreeg. Dat gebeurde in de loop van de twintigste eeuw. Het wordt tegenwoordig door het buitenland gezien als een van Nederlands nationale producten, naast houtklompen en Goudse kaas.

Bronnen

http://www.delftsaardewerk.nl/
Lunsingh Scheurleer, D.F. (1975) Delfts Blauw
Het Prinsenhof (http://www.prinsenhof-delft.nl/)
De Porceleyne Fles (http://www.royaldelft.com/index.asp)
http://www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/het-wonder-van-delfts-blauw
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/diversen/48581-delfts-blauw-geschiedenis-fabrikanten-en-informatie.html
http://www.holland.com/be_nl/toerisme/article/geschiedenis-van-delfts-blauw.htm
http://www.nederlandstegelmuseum.nl/Museum/Geschiedenis_Nederlands.htm

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies