396 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: 103728
: 127940
Schotel, vermoedelijk een onderdeel van het tafelservies dat speciaal voor Willem III (1650 – 1702) en Mary Stuart II (1686 – 1701) is gemaakt door de Delftse plateelbakker De Grieksche A.
: 105697
: 135684
: 104213
Plateelbakkersproef
: 105099
Plateelbakkersproef
: 105717
: 127835
Plateelbakkersproef
: 102891
: 103703

Delfts Blauw

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Delfts blauw herleving.jpg

De wedergeboorte van het delfts blauw

In de loop van de negentiende eeuw groeit in Nederland de belangstelling voor de Gouden Eeuw en daarmee ook die voor het traditionele blauwwitte Delftse aardewerk. In 1876 geeft de ingenieur Joost Thooft een nieuwe draai aan dit handbeschilderde (sier-)aardewerk. In dat jaar koopt hij De Porceleyne Fles, de fabriek waar het aardewerk wordt gemaakt, met als doel het Delfts Blauw weer in ere te herstellen. Cornelis Tulk, de enige overgebleven aardewerkschilder van de fabriek, begint met het opleiden van een nieuwe generatie schilders. Er wordt inmiddels witbakkende klei gebruikt voor het sieraardewerk, waardoor de (dure) laag witte tinglazuur overbodig is geworden. De eerste resultaten van de nieuwe koers worden in 1877 gepresenteerd op de Amsterdamse Tentoonstelling van Kunst toegepast op Nijverheid. Vanaf dit moment wordt al het sieraardewerk voorzien van het nu nog steeds toegepaste fabrieksmerk, een flesje met de letters JT, de initialen van Joost Thooft.

Bij deze "wedergeboorte" van het traditionele aardewerk speelt de ontwerper Adolf le Comte een belangrijke rol. Hij wordt na de tentoonstelling in 1877 door Thooft aangetrokken als artistiek adviseur. Behalve het opleiden van schilders behoren ook het ontwerpen van nieuwe decors en het vergroten van het modellenbestand tot zijn belangrijkste taken. Als teken van erkentelijkheid voor de herwaardering van het Delfts Blauw en ter aanmoediging, schenkt koning Willem III in 1887 zijn collectie zeventiende- en achttiende-eeuws aardewerk aan De Porceleyne Fles.

Vernieuwing.jpg

Vernieuwing

Naast het traditionele productassortiment komt er ruimte voor experimenten met vormen, kleuren en glazuren. Dit is een breuk met de traditie van het maken van het blauwwit gedecoreerd aardewerk, dat al zo'n twee eeuwen bij De Porceleyne Fles is vervaardigd. Het leidt tot onorthodoxe vormenschema's en opmerkelijke decoratieve motieven. Zo wordt in 1915 het Porselein-biscuit op de markt gebracht. Dit product wordt vervaardigd van ongeglazuurd porselein waarin een decor wordt gekrast, dat gevuld wordt met gekleurd porseleinslib. Hiermee reageert De Porceleyne Fles op het succes van het eierschaalporselein, dat een jaar eerder door de Haagse aardewerkfabriek Rozenburg is ontwikkeld. Ook de productie van het (rood met goud) "Pijnacker" aardewerk, geïnspireerd op het Japanse Imari-porselein, wordt gestart. Als succesvolle variant op het Blauw Delfts worden er herrinerings- en herdenkingsborden uitgebracht; de eerste naar aanleiding van de geboorte van prinses Juliana in 1909.

Islamitisch keramiek

Islamitisch Keramiek

In het begin van de twintigste eeuw vormt de Islamitische keramiek een belangrijke inspiratiebron. De eerste experimenten met "oosterse" kleuren en glazuren starten in 1909, met als resultaat het "Nieuw Delfts." Deze stijl kent een aantal varianten en is ontwikkeld door de schilder Leon Senf, de glazuurspecialist W.D. Oosterloo en technisch directeur H.W. Mauser. Het Nieuw Delfts blijft tot in de Tweede Wereldoorlog in productie.

Tegeltableau

Tegeltableaus

Ook op het gebied van bouwaardewerk zijn er vernieuwingen. Aan het eind van de negentiende eeuw is er veel aandacht voor de decoratie van gebouwen. De Porceleyne Fles speelt op deze belangstelling in door het ontwerpen en vervaardigen van diverse tegeltableaus. Veel ervan zijn ontworpen door Adolf le Comte. Omstreeks 1900 wordt de vierkante tegelvorm losgelaten en ontwerpt men tableaus waarvan de scheidingen van de tegels de lijnen van de afgebeelde voorstelling volgen, het "sectielaardewerk". In 1900 zendt De Porceleyne Fles een meerkleurig sectielpaneel in voor de wereldtentoonstelling in Parijs. Dit levert het bedrijf zelfs een gouden medaille op. Gedurende de eerste dertig jaar van de twintigste eeuw heeft de afdeling bouwkeramiek een groot aandeel in de bedrijfsomzet. Het succes ervan blijkt uit opdrachten voor belangrijke gebouwen zoals het Vredespaleis in Den Haag en de Beurs van Berlage te Amsterdam. Deze afdeling maakt in de periode tussen 1913 en 1977 eveneens cloisonné siertegels, die later zeer gewilde verzamelobjecten zijn geworden.

--Erfgoed Delft - Marit Baalbergen 13 apr 2010 06:55 (UTC)

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies