5 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Anna Pous Willemsdr.
: 105508
Burgers van Delft
: E217
Delft II. De stad Delft. Cultuur en maatschappij van 1572-1667
: E239
Willem van Oranje (HP07)
: E456
Fleur en interieur
: E89

Toon object

From VerhalenWiki

Dit is een item uit de collecties van Erfgoed Delft en Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Jump to: navigation, search
 
Museum Prinsenhof Delft
Schilderijen
schilderij
Anna Pous Willemsdr.
Philips Koninck
Anna Pous
1674
Afmetingen inclusief lijst ((incl. ornament midden) ): 157 × 121 × 10 cm (61,8 × 47,6 × 3,9 in.) Afmetingen algemeen: 114 × 91 cm (44,9 × 35,8 in.)
olieverf op linnen
PDS 51-B
Collectie Museum Prinsenhof Delft
gesigneerd en gedateerd: P.Koning 1674
Portret van Anna Pous Willemsdr. ten halve lijve Uit het boek Prijs de lijst (1984): Beschrijving: De gelijke lijsten hebben als binnenrand een binnenwaarts gerichte acanthusbladrand en een buitenrand van buitenwaarts gerichte eenvoudige bladpunten. Daartussen loopt een halfrond festoen van over elkaar heen vallende laurierbladpunten met bessen, dat vanuit het midden van de onderregel naar beide kanten omloopt en samenkomt bij het midden van de bovenregel. Op de verstekken lopen diagonale bandjes over het festoen. Op het midden van de bovenregel bevindt zich het wapen van de geportretteerde (ingekleurd). De wapenschilden worden omkranst door twee verschillende ajour gesneden, iets a-symmetrisch geplaatste takken (laurier en palm), die onderaan zijn samengebonden. De middens van de stijlen zijn gemarkeerd door grote ajour gesneden symmetrische ornamenten van acanthusblad dat iets buiten de lijst uitsteekt. Op het midden van de onderregel bevindt zich een iets onder de regel uitstekend ajour gesneden, door symmetrisch bladwerk omgeven gewelfd medaillon met het spiegelmonogram van de voorgestelde (ap) Constructie: De hoekverbindingen zijn uitgevoerd in half verstek, half lip. De stijlen rusten op de regels. Blijkens roestgaatjes zijn de geappliceerde ornamenten met spijkers gemonteerd op de regels en stijlen. De geel geverfde zolen zijn aan de buitenkant afgerond en steken iets uit buiten de bladranden. Toelichting: Willem Spieringh (overl. 1686), havenmeester van Delft, trouwde in 1668 met Anna Pous (overl. 1689). Het onbekend, waarom dit Delftse echtpaar zich in 1674 heeft laten portretteren door de Amsterdamse schilder Philips Koninck (1619-1688). Het is aannemelijk, dat de portretten in Amsterdam zijn ontstaan, maar de lijsten kan Spieringh ook in Delft hebben laten maken.
Jaarverslag Prinsenhof 1948, p. 4; catalogus Burgers van Delft, 1970 nr. 128; H. Gerson, Philips Koninck, 1936; De Stad Delft, Cultuur en maatschappij van 1527 tot 1667; cat. Prijs de Lijst, Rijksmuseum 1984, cat.nr. 72 + afb. (beschrijving van de lijst)
Delft 1970, nr. 128; Delft 1981; Amsterdam 1984, nr. 72, ill.
Philips Koninck
Anna Pous
Collectie Museum Prinsenhof Delft
schilderkunst
schilderijen
portrettenIn deze rubriek worden alleen objecten getoond waarvan het beeld is vrijgegeven voor gebruik door Erfgoed Delft e.o. Hebt u interesse in gebruik van het beeldmateriaal? Kijk dan op http://collectie-delft.nl
Reageren op dit item?
Login om een reactie te kunnen geven op dit collectie-item.

Schrijf een artikel over dit item.
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies